Povestea

Istoria lui Prospero incepe in anul 1991, cand doi soti din Timisoara scot de la framantat si pregatesc pentru dospire o idee: o brutarie traditionala care sa reprezinte pentru clientii sai alternativa sanatoasa şi care sa redea painii savoarea sa originala.

Constructia cuptoarelor pe vatra s-a dovedit a fi un proces anevoios (sunt primele cuptoare de acest tip pe piata locala a panificatiei) dar asteptarea se face uitata: in primavara anului 1993 prima paine Prospero face cunostinta cu vatra incinsa, se rumeneste şi prinde o coaja de poveste, vede lumina la iesirea din cuptor şi este verificata de brutarul Prospero şi de echipa lui. Nu exista tehnologia necesara pentru a capta si conserva caldura miezului, sunetul cojii care se rupe şi mirosul painii, dar legenda spune ca brutarul Prospero a fost multumit de prima lui paine şi a decis ca painea sa sa fie cel mai bun mod de a demonstra pasiunea lui pentru meseria aceasta.     

Evenimentele festive au inceput sa se inmulteasca odata cu dezvoltarea activitatii de productie: dupa prima paine, se pot aminti aparitia primului sofer distribuitor (chiar fondatorul companiei), primul covrig frantuzesc, primul cozonac, primul produs cu atestat de produs 100% traditional…

In 2008, intreaga echipa Prospero se muta in casa noua: o fabrica nou nouta in Parcul Industrial si Tehnologic Timisoara, una dintre putinele unitati de profil din judetul Timis aliniata la standardele europene in materie de igiena si siguranta alimentara. Prospero devine astfel un paradox fericit: o fabrica moderna in care producem paine in conditii occidentale, dar dupa metode traditionale, ce ne dau specificitate si asigura painii noastre un gust si o aroma aparte.

Nu mult dupa mutare, invatam de zor si sub ochii multumiti ai brutarilor decoram primul nostru tort, testam primele prajituri. Laboratorul de cofetarie de langa sectia pe brutarie-patiserie ne permite sa inchidem cercul de delicii. La sfarsitul anului 2009 inauguram prima cafenea Prospero Delicii, un loc calduros si primitor, special conceput pentru a putea oferi clientilor nostri experienta sanatoasa completa: paini speciale, prajituri, produse de patiserie, torturi,  si bauturi naturale (infuzii de ceaiuri, specialitati pe baza de cafea, sucuri naturale).

Nu suntem perfecti, dar incercam sa facem ce trebuie

Ne-a fost si ne este greu in continuare. Pentru ca intr-o lume a vitezei si a automatizarii noi facem paine cu mainile si cu rabdare. O lasam indelung la dospit pentru a isi dezvolta aromele, luam fiecare bucata in mana, o descantam, o cantarim, apoi o modelam si iar o lasam la odihna.

Am invatat ca din cand in cand pentru a putea privi inainte trebuie sa privim in trecut. Nu punem amelioratori, conservanti, nu folosim premixuri. Lucram cu maia preparata de noi in brutarie.  Painile noastre nu sunt identice pentru ca nu sunt facute de o masina, nu sunt poate toate perfect modelate, dar sunt cinstite, naturale si savuroase.

Ne dorim o lume mai sanatoasa, mai frumoasa si mai curata. Producem natural pentru un prezent mai delicios si mai sanatos, pentru un viitor mai sanatos pentru noi si pentru generatiile urmatoare. Suntem o companie mica cu vise mari, bazata pe oameni care cred in ceea ce fac si vor sa faca o diferenta prin munca lor.

Incercam prin munca noastra sa aducem culoare si gust in mesele celorlalti. Ne straduim sa ne imbunatatim in permanenta produsele si serviciile, sa inovam si sa cream produse noi. La capitolul delicii ramanem fideli principiilor sanatoase din brutarie si aducem o viziune proaspata si lipsita de artificii in cofetarie.

Impreuna vrem sa construim o companie de care sa fim mandri, care sa creasca cu daruire si entuziasm aducand bucurie si sanatate celor din jur.  

Echipa Prospero